Barangolás Borsodnádasd körül - Visszatérés az Óbükkbe

Az Óbükk varázslatos tájaival, érintetlenségével mindig is elvarázsolt: rengeteg jelzetlen út kanyarog a hatalmas erdőségekkel és mezőkkel borított hegyeken-völgyeken keresztül, melyek nagy része még felfedezésre vár. Több emlékezetes túrát tettem az elmúlt években, melyek nagy részéről blogbejegyzések is születettek: végigjártam az Óbükköt is átszelő Kohászok útját (Kohászok útján a Vajdavár-homokkővidéken), túráztam a Hangony felett elterülő Gömöri-erdőháton (Fedezd fel hazádat! - Gömöri-erdőhát), teljesítettem az Egercsehi környékén megrendezésre kerülő Kovács Beáta emléktúrát (Szeszélyes ősz az Óbükkben - Kovács Beáta Emléktúra 45) valamint megszereztem már a Partizán út egyedi jelvényét is! A Partizán út végpontja - számomra - Borsodnádasdon volt, melyet ezúttal bázisnak választottam: az október első hétvégéjén Borsodnádasd környékét bemutató Óbükk Ökotúra 30 km-es Remete-körét szeretettem volna "privátban" bejárni. Ehhez be kellett szereznem a túra útvonalvázlatát és track-jét, hiszen ezek nélkül esélytelen lett volna a sikeres bejárás: a túra útvonala ugyanis szinte végig jelzetlen utakon, ösvényeken halad! Nincs is jobb dolog egy kontaktmentes, ám annál vadregényesebb túrát tenni ebben a járvány sújtotta világban...

1_152.jpg

Kedvcsináló kép

Az ősz utolsó fellángolását szerettem volna tehát kiélvezni: a hajnalra leereszkedő alacsony rétegfelhőzet szürkévé varázsolta a völgyben fekvő borsodi kisvárost. Optimista voltam a köd feloszlását illetően: a túrát az eredeti iránnyal ellentétesen terveztem végigsétálni: próbáltam a Nap járását is figyelembe venni, hogy minél jobb fényviszonyok közepette örökíthessem meg a túranap során e csodálatos régiót! Így rögtön a házak felett magasodó dombtetőn kellett volna kezdenem, hogy a kettős kereszt tövéből megcsodálhassam a panorámát. Ám egyértelmű volt a helyzet: a köd miatt esélytelen volt, hogy bármit is lássak odafentől... Így inkább a völgyben vezető Partizán út piros sáv jelzéseit kezdtem el követni, a kettős keresztet pedig meghagytam desszertnek a túra végére! A turistautat egészen a Körtevölgyi-forrásig követtem: a forrás mellett egy hangulatos pihenőhely került kialakításra. Nem csak horizontálisan szemléltem a környéket, hanem vertikálisan is: a domboldal felett már jól láthatóan kezdett szakadozni a ködpaplan! Halványan ugyan, de a kék eget is látni véltem, a Nap sugarai kezdték áttörni a reggelre meghízott ködpáncélt.

b1_1.jpg

Körtevölgyi-forrás és pihenőhely

A forráshoz a turistaútról balra kellett letérnem, visszatérve a jelzett útra immáron jobbra tértem le, hogy innentől jelzetlen utakon "veszhessek el" az Óbükk mélyén. Rögtön sikerült is eltévesztenem a helyes irányt: misztikus, pókhálószőtte erdőn keresztül próbáltam meg visszatalálni a helyes ösvényre! Ennyi pókhálót még életemben nem láttam, fantasztikus látvány volt; közben pedig azon agyaltam, hogy vajon a pókok ilyen szorgalmasak erre vagy pedig csak az itt élő populációjuk közelít a végtelenhez. :)

2_138.jpg

b2_1.jpg

Pókhálórengeteg

Szerencsére hamar rátaláltam a helyes ösvényre, mely rendesen megizzasztott: meredek úton jutottam fel a gerincre, ahol a kék és és ragyogó napsütés fogadott, no meg persze a völgyekben még kitartó, alattam hullámzó ködpárna teteje! A párás, nyirkos őszi időt igazán kedvelő gombafajok sem rejtőzködtek előlem, a barna levéltakarót számtalan helyen törték át, hogy az avarszintet még izgalmasabbá varázsolják!

b3_2.jpg

3_133.jpg

Felérve a gerincre: távolban a Bükk vonulatai, előtérben az Óbükk magasabb, ködpaplant áttörő csúcsai

4_122.jpg

Az adótornyáról könnyen be tudtam azonosítani a Máté-hegyet

b4_1.jpg

Őszi hangulat

A gerincet elérve nyugat felé vettem az irányt, és hosszú perceken át az Óbükk hullámvasútját élvezhettem, mely szerencsére nem a keménységével, hanem szépségével kápráztatott el. A gerincútról több helyen is letértem, egy helyen még a Tájvédelmi körzet tábla is dobott egy "hátast", annyira meglepődött, hogy ember jár erre! :-) Vigyázat, a kép csalóka... ;-)

b6_1.jpg

Fejreállt a világ... 

Kívánni sem lehetett volna szebb erdőket, mint amik mélyén haladtam: elérve a Partizán út turistautat búcsút intettem a gerincen haladó erdészeti útnak és megkezdtem az ereszkedést a Remete-völgy irányába. A fák az Óbükkben nagyon éhesek lehetnek: már nem az első, félig bekebelezett, régi táblával találkoztam a környéken tett túráim során...

b7_1.jpg

Gerincúton és völgyben: a látvány mindkét esetben pazar

A Vajdavári Hosszú-völgyig követtem a piros sáv jelzéseket, majd jobbra fordulva megindultam felfelé a völgyben. Bal oldalamon fenyves, jobb oldalamon lombhullató erdő kísért a kellemesen emelkedő völgyben. Kiérve egy tisztásra szemben már az Óbükk egyik legmagasabb csúcsa, az 529 méteres Vajdavár tornyosult. Az itinerben található leírásban külön részt kapott a Vajdavár: a meredek hegyoldalakkal határolt csúcson egykor földvár állott. A helyhez pedig még izgalmas legenda is társul, érdemes utánaolvasni! 

b8_1.jpg

A Vajdavári Hosszú-völgyben

A tisztást magam mögött hagyva rövid, de izzasztó emelkedőt kellett leküzdenem a "hadiútig". A széles erdészeti úton volt időm pihenni, arról néhány lépést letérve pedig újra remek panorámát élvezhettem: innen sem tűnt szelídebbnek a Vajdavár...

b9_1.jpg

Kilátás Vajdavárral (bal odali kép) és a Vajdavári Hosszú-völggyel (jobb oldali kép)

Gázvezetéket jelző gázbóják mellett vitt tovább az utam, kezdett megnyílni előttem az erdők mögött megbújó Óbükk kopár dombokkal tarkított része is, melyet tudtam, hogy hamarosan közelebbről is megismerhetek! Már innen nézve is látszott, hogy lesznek arrafelé is turbós emelkedők...

b10_1.jpg

Az Óbükk másik arca: végtelen hullámzó, kopár dombok

6_101.jpg

Novemberi színek: zöld - bordó - barna

 7_90.jpg

Szemben a Körtvölgy-tető, a völgyben Borsodnádasddal

11131.jpg

Mesés panoráma

8_92.jpg

9_86.jpg

Varázslatos táj

A Körtvölgy-tető előtti nyeregben jobbra fordultam és leereszkedtem a völgyben vezető 25-ös főúthoz, melyet csupán néhány méteren keresztül követtem, hogy utána végre közelebbről is megnézhessem az eddig csupán messziről csodált "kopár" dombokat. A domboldal valódi meredekségének látványától ledobtam magamról a textilt: elégnek éreztem innentől a rövidnadrág és póló kombinációt... Így is lomhán másztam felfelé, a közelemben lévő őzekről ugyanez nem volt elmondható: szinte repülve menekültek előlem!

10_80.jpg

Vetkőzésre buzdító domb

125333650_2835923599988159_7856923225001626847_n.jpg

sos_0328_2.JPG

Szökdécselő őzek

11_74.jpg

12_71.jpg

Visszatekintés - Háttérben a Vadjavár és az Ökör-hegy csúcsai magasodnak

A helyiek által Fehér-kőnek nevezett dombtetőről 360°-os panorámát élvezhettem, perceken keresztül kémleltem a környező hegyeket-völgyeket:

b11_1.jpg

Panorámaképek a Fehér-kőről

b12_1.jpg

Őszi színpompa

Hamarosan beértem az erdőbe, és egy kis hegymenet után már ereszkedhettem is le a következő látnivalóhoz, a borsodnádasdi Alsó-tóhoz. Az idilli fekvésű tó partján pihenőhely és játszótér is várja az ide látogatókat!

b13_1.jpg

Alsó-tó

Következhetett az ereszkedés jutalma: irány vissza a gerincre! Szuszogtató percek után folytathattam a gerinctúrát döntően erdők mélyén: kilátást a magasfeszültségű távvezeték miatt kialakított nyiladékból élvezhettem újra. 

13_68.jpg

Nyiladékból kilátás!

A Cseres-bércen hullámozva haladtam tovább, innentől a távolban a Bükk vonulataival szemezhettem, az előtérben pedig az Óbükk déli része hullámzott. Immáron ismerősként üdvözölt a könnyen felismerhető Magas-hegy Egercsehi felett, amelynek tetejéről nem is olyan régen a Magas-Tátrában (is) gyönyörködhettem!

14_66.jpg

Jobb oldalon magasodik a Magas-hegy

15_61.jpg

Cseres-bércen hullámozva - távolban a Bükk

16_62.jpg

A Bükk legnagyobb tájsebe - Bél-kő (egykori mészkőbányája)

17_62.jpg

Egyre közelebb van a Bükk!

b14_1.jpg

Színkavalkád Balatonnal (bal alsó képen)!

A Dubolás-tetőre tartva a völgyben megpillanthattam Balatont is! No nem a magyar tengert, hanem a települést... De ahogy a tó, a falu is mesés környezetben fekszik! A Dubolás-tetőn hangulatos pihenőhely fogadott, ahol épp sütögettek, az elém táruló látképre egy rossz szavam sem lehetett: a Bükk csúcsai ezekben a percekben voltak a legközelebb hozzám, sikerült többek között a Milleniumi kilátót is kiszúrnom!

123940346_369268734333602_4519594259109410940_n.jpg

Dubolás-tetői panoráma

18_50.jpg

Pihenőhely

20_42.jpg

A kép jobb oldalán a Szilvásvárad feletti Milleniumi kilátó is feltűnik!

19_48.jpg

21_39.jpg

Dubolás-tető

A Balatonra vezető műutat keresztezve folytattam a túrát a Balatoni-tető felé, kilátásokból ezen a szakaszon sem volt hiány:

b15_1.jpg

Úton a Balatoni-tetőre

A Balatoni-tető után búcsút intettem a látványos gerincútnak, és megkezdtem az ereszkedést a Vásárosok úti-völgybe. A lejtés szöge az elején jelentős volt, aztán fokozatosan csökkent, csak hogy rá tudjak pihenni a Borsodnádasd előtti utolsó hullámvasútra! A Máté-hegyig több kisebb-nagyobb huplit kellett megmásznom, voltak itt is elég meredek részek, de aztán csak sikerült meghódítanom a Máté-hegyet, melyen egy átjátszótorony áll, amely - sajnos - nem funkcionál kilátóként, így innen a kilátás elmaradt. A csúcsról egészen Borsodnádasdig lejtett az út, melyen csak úgy repültek a percek, hamar leértem a település házai közé. Szemben pedig már a reggel kimaradt desszert magasodott előttem, tetején a kettős kereszttel, ahova szerettem volna még napnyugta előtt feljutni, így továbbra is gyors léptekkel haladtam a célom felé.

b16_1.jpg

Az utolsó kihívás: irány fel a Kettős kereszthez

Izzasztó volt feljutnom a Kettős kereszthez, ám erőfeszítéseimet siker koronázta: a Nap még megfestette Borsodnádasdot és a házakat körülölelő dombokat, néhány percre meg is álltam feltöltődni, közben pedig két helyi emberrel beszélgettem, akik nagyon érdeklődőek voltak, bőszen kérdezgettek: hogyan találtam rá a környékre, honnan érkeztem, hogy tetszik a látvány. Kellemesen elbeszélgettünk, majd együtt sétáltunk vissza a település központjába: remek zárása volt ennek az tartalmas napnak! :)

124851342_707548763477145_1426751580351856195_n.jpg

124957989_424387148589141_5302153739562770697_n.jpg

Naplemente előtti panorámaképek a Kettős kereszttől nézve

23_32.jpg

24_33.jpg

25_29.jpg

26_28.jpg

Méltó zárása a túrának

A bejegyzés trackback címe:

https://soos93.blog.hu/api/trackback/id/tr516283842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Túraajánlók, élmények

Hazánk egy valódi kincsesbánya: telis-tele van szebbnél-szebb természeti látnivalókkal! A bejegyzéseimen keresztül szeretném ezeket nektek bemutatni! :)

Friss topikok

süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/barangoljunkegyutt/